De beste referenties vinden voor een baan is eenvoudig
Positieve aanbevelingen voor een baan kunnen je helpen een aanbod binnen te halen, en negatieve kunnen je er een kosten. Zorg voor een sterke lijst met referenties die bekend zijn met je vaardigheden en de functies die je zoekt.
Tijdens het zoeken naar een baan kan een potentiële werkgever om referenties vragen en een referentiecheck uitvoeren. Dit kan gebeuren wanneer het bedrijf jou serieus overweegt als potentiële werknemer.
Het is cruciaal dat je voorbereid bent om een lijst met referenties te geven van vorige werkgevers die je kwalificaties voor de baan die je wilt, kunnen bevestigen. Misschien wil je ook een paar aanbevelingsbrieven bij de hand hebben.
Het hebben van een plan en het organiseren van je referenties voordat je ze nodig hebt, bespaart je tijd als je op het laatste moment een lijst moet samenstellen.
1. Gebruik de juiste mensen
Het is slim om voormalige bazen, collega's, klanten en professoren als aanbevelingen te gebruiken.
Als je net aan het begin van je carrière staat, kun je een referentie gebruiken van mensen die je vaardigheden en persoonlijke eigenschappen kennen en weten hoe deze je helpen om een meer gekwalificeerde werknemer te zijn.
Als je een baan opzegt of je school afmaakt (mits je onder goede voorwaarden vertrekt), kun je om een aanbevelingsbrief van je werkgever vragen. Zo kan hij of zij de brief schrijven terwijl je werk nog vers in het geheugen ligt.
Vraag alleen referenties aan van mensen van wie je weet dat ze een positieve referentie zullen geven. Zoek mensen die betrouwbaar zijn. Je wilt er zeker van zijn dat je referenties op tijd reageren op werkgevers.
2. Stel de juiste vragen
Stel bij het aanvragen van een referentie een van de volgende vragen:
-
- Bent u bekend genoeg met mijn werk om als referentie voor mij te dienen?
- Bent u bereid mij een gunstige aanbevelingsbrief te geven?
Zorg ervoor dat de mensen die bereid zijn je een positieve referentie te geven, dat ook daadwerkelijk doen.
Voorzie je referentie van alle informatie die ze nodig hebben om je een goede brief te kunnen geven.
3. Maak een referentielijst
Als je eenmaal je referenties hebt, maak dan een document met een lijst van deze referenties.
Bereid het van tevoren voor om aan potentiële werkgevers te geven tijdens je sollicitatiegesprek. Neem drie of vier referenties op met hun baan, werkgever en contactgegevens. Controleer je referentielijst twee keer als je klaar bent.
4. Houd ze op de hoogte
Blijf in contact met je referentienetwerk via e-mails, LinkedIn-berichten of andere sociale medianetwerken. Zo blijf je op de hoogte van je leven (en je zoektocht naar een baan). Als je vers in hun gedachten bent, zul je meer specifieke, positievere suggesties ontvangen.
5. Zorg dat je aanbevelingsbrieven bij de hand hebt
Werkgevers die niet om aanbevelingsbrieven vragen, willen misschien telefonisch of per e-mail contact opnemen met je referenties. Het is belangrijk om al wat referentiebrieven beschikbaar te hebben voor werkgevers die er wel om vragen.
6. Opvolgen
Laat je referenties weten waar je staat in het zoekproces naar een baan. Laat ze weten wie hen misschien gaat bellen voor een referentie.
Het is belangrijk om een bedankbrief te sturen naar degenen die je een aanbevelingsbrief hebben gegeven als je een nieuwe baan krijgt. Zelfs als je niet meteen wordt aangenomen, neem dan de tijd om contact op te nemen met je referenties. Deze daad zal gewaardeerd worden.
7. Het is prima om nee te zeggen
Prospectieve werkgevers zouden je toestemming moeten vragen voordat ze contact opnemen met je referenties, maar dat doen ze niet allemaal. Je kunt zeggen dat je het niet prettig vindt als er contact wordt opgenomen met je huidige werkgever.
Het is cruciaal als je in dienst bent, maar op zoek bent naar een andere baan, dat de interviewer je huidige werkgever niet verrast door naar referenties te bellen. Daarom moet je een lijst met alternatieve referenties bij de hand hebben.
Wist je dat je sociale media kunnen worden gebruikt als een belangrijk instrument om je te helpen een baan te vinden? Er zijn 6 belangrijke manieren om je aan te nemen. Lees hier meer →